Blinka inte, lilla stjärna där

Blinka inte, lilla stjärna där

onsdag 6 juni 2012

Venus-passagen 2012

För 8 år sedan hade jag turen att molnen skingrades i Linköping ca 45 minuter av den då synliga Venus-passagen. Den här gången hade jag och några vänner söderifrån planerat en observationsnatt här i Norrbotten. Fördelen av att vara här uppe var att vi tack vare midnattssolen skulle kunna se hela förloppet, till skillnad mot i södra Sverige där endast de sista timmarna skulle vara synliga.
Anders skulle komma från Norrköping Babak med hustru Shadi från Tyskland och Göran och Jonas från Östersund.
Babak och Shadi, som planerat resan som en semesterresa, inkluderande ett besök i Lofoten och en tur med Hurtigrutten, anlände mitt i natten mot söndag. De övriga tre avvaktade med att resa till vi visste hur vädret skulle bli. Prognosen var mycket dålig och vi studerade varje ny körning av SMHI väderdata. I stort sett hela Norrbotten var täckt av moln och regn, medan förutsättningarna var hyfsade i Jämtland, Östergötland och i Lofoten och norrut. Således beslutades på morgonen den 5/6, dagen före passagen, att mina gäster som inte kommit skulle stanna kvar hemma hos sig och att Babak och Shadi skulle tidigarelägga sin resa till Lofoten.
Alla dessa lyckades bra på sina platser och deras bilder kommer att kunna ses på olika hemsidor (länkar kommer här senare).
För mig och pappa som var kvar här blev det en lång natt. Pappa hade börjat sin resa från Fränsta med att kliva upp klockan 5 på morgonen, åka buss mellan klockan 0600 och 1630. Därefter vara med och se studentkortegen i Luleå och sedan vila på soffan en timme innan vårt observerande började.
Vi hade att välja mellan att åka så långt vi hann mot södra Västerbotten och Jämtland eller att försöka möta det klara område som förväntade sprida sig bakom fronten på finska sidan. Vi valde det senare. Vid midnatt startade vi längs E4 norrut med förhoppningen att det skulle börja klarna upp bort mot Haparanda. Vi fick dessutom sällskap av Patrik Isaksson, han som jag medlem i Luleå Fotoklubb. Vädret var helmulet med variationen duggregn till riktigt regn. Vid Haparanda syntes ingen förbättring så vi fortsatte mot Kemi. Mellan Kemi och Uleåborg konsulterades Anders via telefon medan han studerade SMHI väderdata i form av satellit- och radarbilder och han tyckte sig skönja en möjlig förbättring i höjd med Uleåborg. Samtidigt tilltog regnet i skurar och däremellan tätnade dimman. Väl framme där var det ingen direkt förbättring men lite ljusare såg det ut på vissa platser. Drygt en och en halv mil söder om stan stannade vi och sträckte på benen. Rakt upp såg vi svaga områden där molnen var lite mindre täta men något tendens till uppklarning fanns inte. Efter knappa halvtimmen beslutade vi oss för att börja köra hemåt, vi hade då kört 26 mil, och det är ju lika långt hem.
Efter ca 5 km ropade pappa och Patrik att de kunde se en skymt av solen mellan träden samtidigt som jag såg en skylt om parkering om 500 meter. Snabbt av vägen och upp på parkeringen där en finsk man stod och fotograferade solen som till och från skymtade fram mellan molnen. Några korta ord (på engelska) medan jag lyfte ut stativet och ett av teleskopen. Allt gick mycket fort och jag insåg att det här skulle jag inte hinna. Ett snabbt byte till 70-200 zoomen på kameran och några snabba skott med 180 mm brännvidd, manuell inställning med stöd mot biltaket, var allt jag hann. Något solfilter hann jag inte med att montera men det behövdes inte heller, ,molnen gav tillräcklig dämpning. Tiden från första bild till sista var cirka 15 sekunder och sedan var det över. Solen försvann ingen bakom de tätnande molnen. Vi väntade ett bra tag men det fanns inga tendenser till upprepning så vi rullade vidare hemåt, den här gången med hög stoppberedskap. Vid det här laget var det en halvtimme kvar innan passagen skulle vara över och vid minsta ljusning på himlen stannade vi till på en parkering. Molnen var täta men vi hade ett litet hum om var den befann sig. Jag förberedde mig genom att montera 110 mm refraktorn och kameran och riktade in den mot det ljusaste partiet, fortfarande utan filter. Med någon minuts mellanrum visade sig solskivan till del genom molnen och jag tog några bilder till. Solen var knappt synlig så det var lite svårt att få skärpa. Genom teleskopet ser solen naturligtvis större ut än genom min tele-zoom men samtidigt får man ju inte med något av omgivningen. Jag hann inte se Venus när jag tog bilderna med det visade sig senare att planeten var där den skulle.

Vi väntade på den platsen tills tiden gått ut och Venus inte längre skulle kunna ses mot Solens yta, varefter vi fortsatte hemåt i samma väder, det vill säga växlande mellan kraftigt och duggande regn. Klockan 08 var vi tillbaka i stugan i Gussö efter en tur på ca 52 mil och med ett par minuter effektiv fototid.

2 kommentarer:

  1. Vilken resa! Jag är glad att den inte var helt förgäves och att ni fick se passagen även om observationstiden blev kort.

    För mig blev den min första Venus-passage (och givetvis också den sista).

    Bästa hälsningar, Fredrik

    SvaraRadera
  2. Och vilken bild du fick till där uppe. Kul att det stämde för Babak också. Jag var lite orolig att han skulle ha åkt förgäves.

    SvaraRadera