Blinka inte, lilla stjärna där

Blinka inte, lilla stjärna där

onsdag 15 augusti 2012

Perseiderna 2012

Inför meteorsvärmen Perseiderna samlades NSAA-medlemmarna jag, Göran Strand och Jonas Grinde i familjen Nilssons stuga i Björnrike. Efter lite middagsmat, och när klockan hunnit bli ca 19, åkte vi ner till travbanan, alldeles nedanför stugområdet, för att göra lite jämförande solobservationer mellan Jonas Coronado 90 och Görans nya Lunt samt den äldre Lunt jag lånat av AstroSweden. Det var helt underbart att se solens detaljer genom Jonas stora teleskop med Görans BinoViewer (två okular i samma teleskop så att man kan se med båda ögonen). Det fanns gott om solfläckar, filament och protuberanser att studera.
Göran och Jonas vid två av solteleskopen
Solnedgång, utan "Green Flash"

Utsikten mot Perseus från Nyvallens fäbod

Den enda lilla meteor av våra 40 som fastnade på en av mina bilder


När solen närmade sig horisonten undrade vi om det skulle bli möjligt att se den berömda "green flash" som Göran fått på bild för några veckor sedan. Ibland kan man se en grön fläck där solen just gått ner, ett fenomen som beror på färgernas olika brytning genom atmosfären. Så blev det inte, det blev bara en vacker solnedgång.

Därefter åkte vi till Nyvallens fäbod där vi tänkte tillbringa kvällen och natten med att studera meteorerna i Perseidernas meteorskur. När vi kom fram började en molnbank bildas på Sånfjällets vindsida. Tyvärr spred den sig norrut och vid 2315 ungefär täckte den mer än halva himlen. Om den skulle ligga kvar kunde den förstöra hela natten för oss. Vi bestämde oss för att åka mot klart väder, det var ju ändå inte mörk ännu. Vi hade hunnit se tre meteorer när vi samlade ihop kamerautrustningen och startade färden tillbaka mot Vemdalen.

Efter ca 2 mil noterade jag att det var helklart över flygfältet, Hedlanda, 9 km SV om Vemdalen. Vi beslutade oss för att stanna där över natten. Under de följande timmarna såg vi ytterligare 37 meteorer, totalt 40 således. Det hela avslutades med en s.k. bolid, en mycket kraftig meteor som exploderade i ett  kraftigt ljussken och som lämnade ett ca 20 sekunder långt rökspår efter sig. Tyvärr kom bara en del av denna meteor med på en av Görans bilder.

Vi avbröt vid 0230 och åkte tillbaka till stugan för några timmars sömn. Jonas hade ett flygjobb efter lunch, Göran skulle också jobba och jag hade drygt 90 mil i bil framför mig. Mer om detta i nästa inlägg.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar