Blinka inte, lilla stjärna där

Blinka inte, lilla stjärna där

tisdag 16 oktober 2012

Norrland Star Party 2012 i Frostviken

Nu är årets Norrländska stjärnträff genomförd. Det var ett samarrangemang mellan NSAA och Frostvikens observatorium som dessutom genomfördes inom ramen för Astronomins Dag och Natt.

Jag och pappa John åkte dit ett dygn i förväg för att hjälpa till med polinställning och alignment av deras Meade LX200 16" teleskop i observatoriet.


Det var höstens vackraste väder på vägen dit, något som skulle vändas till motsatsen under helgen som kom.
Arbetet med teleskopet började på torsdag kväll men för att kunna fullfölja det måste några stjärnor, däribland helst Polstjärnan, vara synlig. Så blev det inte så vi avbröt och alla åkte hem. Vid midnatt vaknade jag och gick ut för att kolla vädret. Helklart och gnistrande stjärnhimmel. Typiskt!


Observatoriets Meade LX200 är ett stort instrument, 16", och det var inte inställt för att kunna hitta och följa objekt på stjärnhimlen. Det var det jobbet som skulle göras.


Själva träffen var mycket lyckad. Tyvärr var många av "stammisarna" inte med men många nya, bland annat ett gäng från Trondheim, deltog i NSP12.

På dagarna hölls föredrag, pratades, visades, handlades och observerades som på alla stjärnträffar.

AstroSweden, stammis på NSP, erbjöd utrustning, tillbehör och ett stort urval av litteratur.

Anders Wettergren, den svenska amatörastronomins föredragshållare nummer ett, berättade om stjärnbilderna Andromeda och Trianeln på sitt vanliga engagerande och kompetenta sätt.Vid Frostvikens Observatorium finns även ett Planetarium, vilket förevisades under lördagens program.
På dagarna tittade solen fram och naturligtvis passade vi på att observera dess detaljer med de teleskop som ställts upp av Jonas Grinde, Göran Strand och AstroSweden.


I programmet fanns även ett antal mycket intressanta föredrag som inte handlade om astronomi, bland annat om dykningarna i de underjordiska delarna av Bureälven. Filmen som visades var helt fantastisk och uppskattades av alla.

Under lördagskvällen var molntäcket tjurigt. Det ville inte släppa helt men under korta perioder kunde man ana norrskenet vid horisonten.

Senare under kvällen blev det allt mera klart och vi kunde slutföra arbetet med teleskopet och dessutom få lite bilder på norrskenet mellan molnen.
Sammantaget var Norrland Star Party 2012 ett lyckat arrangemang. Stort tack till gänget i Frostviken för gott samarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar