Blinka inte, lilla stjärna där

Blinka inte, lilla stjärna där

tisdag 26 mars 2013

Deep Sky objekt, säsongens sista?

För någon vecka sedan tog jag några nya serier av bilder på två välkända deep sky objekt. Det ena var galaxen M51 och det andra var den klotformiga stjärnhopen M13.

När jag skulle "framkalla" bilderna genom bildbehandling blev resultatet mycket dåligt. Det visade sig att de stora filerna som skapas i D800E inte kunde hanteras av mitt bildbehandlingsprogram ImagesPlus, version 3.82. En uppgradering till senaste versionen, ImagesPlus 5 verkar ha löst det problemet.

Jag tog förhållandevis många och långa exponeringar vilket innebar att varje bild har en exponeringstid på ca 1 timme. Bilderna är tagna med en systemkamera, Nikon D800E genom ett astronomiskt teleskop, ODK-10 monterad på en datorstyrd precisionsmontering, GM1000HPS.

M13 (NGC 6205), Herkuleshopen, är en stor ansamling av stjärnor som hålls samman av den gemensamma gravitationen. Den ligger ca 25 000 ljusår från oss i stjärnbilden Herkules.

Den klotformiga stjärnhopen M13

M51 (NGC5194), Malströmsgalaxen, består egentligen två galaxer som kolliderar med varandra. De ligger mellan 25 och 45 miljoner ljusår från oss i stjärnbilden Jakthundarna.

Spiralgalaxen M51

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar